D'Arta

D'ArtaD’Arta is gespecialiseerd in diepvriesproducten: van groenten en fruit tot kant-en-klare gerechten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Ardooie, in het midden van West-Vlaanderen, één van de meest productieve agrarische gebieden van Europa. De tweede productielocatie is gevestigd in Portugal, de ideale plek voor de teelt van mediterrane gewassen zoals broccoli, paprika, courgette, tomaat en aardbei. Midden 2018 neemt d’Arta een nieuwe vestiging in gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Daar verwerkt het bedrijf hoofdzakelijk erwten. Intussen is d’Arta uitgegroeid tot één van de leidende diepvriesbedrijven in de regio en telt de onderneming ruim 600 medewerkers, verspreid over de drie vestigingen. D’Arta staat garant voor een familiale aanpak en langetermijndenken. Het bedrijf investeert voortdurend in groei en innovatie, rond productiemethoden en productontwikkeling. D’Arta levert aan retail-, foodservice en industrieklanten over de hele wereld.

“IT is bij ons een verhaal van organische groei”, zegt Francis Doom,D'Arta IT Infrastructure Manager bij d’Arta. “IT is steevast mee geëvolueerd in functie van de behoeften van de business.” Het leverde een IT-infrastructuur op die zich stap voor stap over de terreinen van d’Arta heeft uitgebreid. De activiteiten van de IT-afdeling zijn op twee domeinen toegespitst: enerzijds de ondersteuning van de kantoormedewerkers (zoals administratie, verkoop, marketing en boekhouding), anderzijds de ondersteuning van de productie. “Op de productielijnen is heel wat IT aanwezig. Een verpakkingslijn, bijvoorbeeld, steunt op het samenspel tussen geconnecteerde weegschalen, detectoren en camera’s. Ook de organisatie van het magazijn is sterk geïnformatiseerd, met onder meer de aansturing van de robots die de voorraden van en naar de juiste magazijnlocatie brengen.”

Makkelijk beheer voorop

D'ArtaIn Ardooie omvat het netwerk van d’Arta een twintigtal locaties. Ze zijn via glasvezel gekoppeld met de twee on-premise datacenters van het bedrijf. In elk datacenter beheert d’Arta verschillende fysieke servers. Via VMware draaien daar de virtuele machines van het bedrijf op. “Voor het netwerk werken we doorheen het hele bedrijf met Cisco Classic”, legt Francis Doom uit. “Toen we op zoek gingen naar een nieuwe oplossing voor switching, klopten we bij Interligo aan.” Doorheen de jaren bouwde d’Arta een nauwe samenwerking met het bedrijf uit, onder meer rond het gebruik van VDI via het Cisco-netwerk. “Via Interligo hebben we bovendien makkelijk toegang tot de brede waaier aan kennis en ervaring die binnen Uptime Group beschikbaar is”, klinkt het. “Voor de vernieuwing en uitbreiding van het wifinetwerk stelde Interligo voor om de mogelijkheden van Cisco Meraki te bekijken. We zochten immers een oplossing die niet alleen de nodige functionaliteit zou bieden, maar die zich ook makkelijk zou laten installeren en beheren. We werken bij d’Arta met een klein IT-team. Efficiënt beheer is voor ons van essentieel belang.”

In Cisco Meraki vond d’Arta de gewenste combinatie van D'Artafunctionaliteit en gebruiksgemak. Het bedrijf gebruikt de oplossing niet alleen voor de uitbouw van zijn draadloze netwerk, ook de rest van het netwerk verhuist stelselmatig naar Cisco Meraki, inclusief de security appliances. “We hebben ons puur laten leiden door onze eigen behoeften”, zegt Francis Doom. “We hadden geen nood aan een oplossing met allerhande toeters en bellen – die we toch niet zouden gebruiken. Cisco Meraki biedt alles wat we nodig hebben en doet dat op een gebruiksvriendelijke manier.” De uitrol van het nieuwe wifinetwerk gebeurde dan ook stap voor stap. Voor het wifinetwerk gaat het om tachtig access points. Dat is een ingrijpende oefening, die vaak ook logistiek vrij complex bleek, onder meer omdat we ook dekking nodig hebben in de diepvriesruimtes. De technologie van Cisco Meraki laat echter toe om het netwerk geleidelijk uit te rollen. Zo konden we de vervanging van het netwerk stap voor stap plannen, locatie per locatie.”

Aansturing via de cloud

D'ArtaDe keuze voor Cisco Meraki past bovendien binnen de toekomstplannen van d’Arta in Portugal en Engeland. “De switches, access points en security appliances van Cisco Meraki zijn via een cloudportaal te beheren. Ook in Portugal rusten we het netwerk met Cisco Meraki uit. Valt daar een toestel weg, dan kunnen we dat via de cloud vanuit Ardooie opvolgen.” Bij de uitrol van het nieuwe netwerk bleef de behoefte aan consultancy al bij al beperkt. “Voor de configuratie van de security appliances zullen we wellicht wat meer  advies kunnen gebruiken”, zegt Francis Doom, “onder meer voor de eigenlijke migratie en de instelling van de rules. Op zo’n moment is het natuurlijk heel handig om een directe link te hebben met een partner als Interligo, net omdat we zo via een uniek aanspreekpunt toegang krijgen tot alle expertise die we nodig hebben, van VDI en fiber balancing tot end-point security.”D'Arta

Op advies van Interligo implementeerde d’Arta intussen ook een nieuwe oplossing voor de beveiliging van het e-mailverkeer. “De oplossing die we in gebruik hadden, liet nog te veel risicovolle berichten door. Bij d’Arta zijn we echter van oordeel dat een systeem voor de beveiliging van e-mail echt voor 99,9% of meer zekerheid moet bieden. Er moest dus een alternatief komen.” D’Arta vond via Interligo een efficiënte, betrouwbare en betaalbare oplossing in Cisco Cloud Email Security. “De toepassing draait in de cloud. Cisco houdt de bescherming actueel, voert de updates uit, enzovoort. Vanuit het IT-team hebben we daar eigenlijk geen omkijken naar. Zo realiseren we opnieuw een beetje tijdwinst.”

IT is bedrijfskritisch

Voor d’Arta is IT bijzonder bedrijfskritisch. Daarom hecht het bedrijf groot belang aan security, wat meteen de keuze voor Cisco Meraki en Cisco Cloud Email Security verklaart. “Wanneer er een productielijn zou stilvallen, dan heeft dat meteen een rechtstreekse impact op de business”, besluit Francis Doom. “Daarom beschouwt het management van het bedrijf IT als een onmisbaar onderdeel van het productieproces. Het is de reden waarom we ook in de beveiliging van de infrastructuur blijven investeren – met Interligo als onze partner.”