“We zijn een bedrijf dat zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. Neoria en Nutanix bieden ons de infrastructuur die het mogelijk maakt dat op een performante en schaalbare manier te doen.”

Athena Graphics

Athena GraphicsAthena is gespecialiseerd in prepressdiensten voor de flexodrukindustrie. Concreet staat het bedrijf in voor de technische voorbereiding en productie van drukplaten (clichés) voor flexodrukwerk. Athena doet dat met 93 medewerkers, verspreid over de hoofdzetel in Roeselare en de vestigingen in Veenendaal (Nederland) en Saint-Etienne (Frankrijk). Flexodruk is een grafische techniek waarbij een afbeelding of tekst in reliëf is aangebracht op een flexibele, rubberen drukplaat. Het is onder andere een courant gebruikte techniek in de verpakkingsindustrie.


Athena Graphics
Tot de klanten van Athena behoren flexodrukkerijen die niet zelf instaan voor de productie van hun drukplaten, maar evengoed grote merkeigenaars die voor full-service kiezen: van ontwerp en lay-out, inclusief alle kant-en-klare taalversies, tot de afgewerkte drukplaten. Dat brede klantenportfolio betekent dat Athena expertise moet bieden voor zowel de technische aspecten als de inhoudelijke, marketinggerelateerde kanten van een project.Iedere klant beschikt bij Athena over een uniek aanspreekpunt. De orderbegeleider staat in voor de complete ontzorging van de klant, opnieuw zowel technisch als inhoudelijk. Athena differentieert zich echter het meest via haar ver doorgedreven automatisering. Intern stroomlijnt Athena haar processen met gespecialiseerde grafische software, waarboven het bedrijf een online portal heeft gebouwd. De klant kan er de status van zijn order opvolgen, ontwerpen goedkeuren, versies vergelijken, enzovoort. Vanuit zijn ERP-systeem kan de klant een pdf uploaden naar het systeem van Athena, waarop een compleet geautomatiseerde workflow van start gaat, inclusief de goedkeuring van proefdrukken. Bestelt de klant voor 15 uur, dan ontvangt hij de afgewerkte bestelling de volgende ochtend.

Op zoek naar betere prestaties

Athena Het spreekt voor zich dat binnen zo’n omgeving het belang van IT niet te onderschatten is. Alexander Degroote stuurt bij Athena een team van zeven medewerkers aan. “Meer dan tien jaar geleden gingen we van start met virtualisatie op VMware”, vertelt hij. “In 2013 vernieuwden we onze infrastructuur, met nieuwe servers, storage en switches.” Aansluitend zette Athena sterk in op automatisering en bouwde het bedrijf zijn klantenportaal verder uit. Het succes van het portaal zorgde er al snel voor dat de bestaande servers en storage niet meer konden volgen. Dat resulteerde onder meer in problemen met latency. “We hebben toen beslist om ons met IT op onze kernactiviteiten te richten. Infrastructuur vormt daar niet meteen een deel van.” Athena ging op zoek naar een partner die een passende oplossing kon bieden, met de juiste performantie en de bijhorende support. 

“We wilden in de eerste plaats een modulaire oplossing”, zegt Alexander Degroote, “om makkelijk te kunnen schalen in functie van onze verdere groei.” Athena vergeleek de voorstellen van verschillende leveranciers. De uiteindelijke keuze van het bedrijf viel op de combinatie van partner Neoria en de hyperconverged infrastructuur van Nutanix: een oplossing die opslag, rekenkracht en virtualisatie op één platform integreert. “Neoria bood een concrete oplossing die nauwgezet alle punten van ons verlanglijstje afvinkt. In de eerste plaats wilden we dat de problemen rond servers en storage opgelost raakten. Daarnaast wilden we ook de mogelijkheid om de virtualisatie van onze omgeving nog verder op te voeren.”

Eén partner voor het geheel

AthenaConcreet bouwde Neoria bij Athena een ‘Next-Generation Datacenter’ uit: een op Nutanix gebaseerde hyperconverged infrastructuur, gecombineerd met een redundante netwerklaag. De infrastructuur is volledig cloud-ready, waardoor Athena in de toekomst klaar is om de stap richting hybride of publieke cloud te zetten. Neoria zorgde voor een nauwkeurige voorbereiding, waardoor de installatie van de nieuwe omgeving en de uiteindelijke migratie volledig transparant verliepen, zonder downtime voor de eindgebruikers in de verschillende vestigingen van het bedrijf. We beschikken nu over een veel krachtigere IT-omgeving”, zegt Alexander Degroote. “Het verschil in performantie is echt voelbaar. Er is absoluut geen latency meer, ook niet bij de servers die het kleurendrukwerk berekenen – en daar heel veel rekenkracht voor nodig hebben.” Tegelijk heeft de IT-afdeling het makkelijker om het geheel te beheren. Het management gebeurt via een centrale console. “We hebben intussen ook de support voor VMware bij Neoria ondergebracht. We hebben nu één partner voor de complete infrastructuur. Dat maakt alles een stuk makkelijker.”

AthenaDankzij de oplossing die Neoria neerzette, kunnen de medewerkers van Athena rekenen op een continu beschikbare omgeving. Bovendien zorgt Nutanix voor een heel nieuw niveau van flexibiliteit. “Wanneer we een nieuwe server nodig hebben of iets op maat van een klant op de portal willen zetten, dan kan dat nu heel snel. Vroeger moesten we daar eerst een nieuwe fysieke server voor aankopen.” Ook de oplossing met snapshots en back-ups werkt vandaag zoals het hoort. Dat biedt het bedrijf de garantie op bedrijfszekerheid. “De medewerkers merken het grootste verschil in het werk van alledag”, zegt Alexander Degroote. “Wanneer een klant van een bepaald ontwerp een pdf opvraagt, dan is die meteen beschikbaar. Vroeger duurde het soms een kwartier om zo’n bestand aan te maken.” Dat Neoria het bedrijf zo vooruit helpt, spreekt ook uit de cijfers. “Sinds de implementatie is de omzet van het bedrijf significant gegroeid. Maar op de werking van de systemen heeft dat geen enkele impact.” En als Athena zo verder blijft evolueren? Alexander Degroote: “Dan breiden we onze Nutanix-cluster gewoon verder uit. De technologie is heel makkelijk en modulair uitbreidbaar. ”